Με λίγα λόγια

Οι διατροφικές διαταραχές έχουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε άλλη ψυχιατρική νόσο. Μέχρι ένα 20% των ατόμων με χρόνια νευρική ανορεξία θα πεθάνει, ως αποτέλεσμα της ασθένειάς του. Μελέτες για την ανορεξία, τη βουλιμία και τις μη προσδιοριζόμενες αλλιώς διατροφικές διαταραχές δείχνουν ότι όλες οι διατροφικές διαταραχές έχουν παρόμοια αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

Γίνεται κατανοητή λοιπόν η αναγκαιότητα έγκαιρης λήψης μέτρων για την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών. Το άτομο που πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή (νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία, ψυχαναγκαστική υπερφαγία κλπ) χρήζει εντατικής παρακολούθησης από μία ολόκληρη διεπιστημονική ομάδα.

Απαραίτητο μέλος αυτής της ομάδας είναι και ο επαγγελματίας διαιτολόγος που έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση τέτοιων διαταραχών. Η διατροφική μαζί και με τη ψυχολογική υποστήριξη αυτών των ατόμων μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της διαταραχής και στην επαναφορά του φυσιολογικού τρόπου σίτισης.

Ο στόχος μας

Στόχος μας για τα άτομα που πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή είναι η βελτίωση της σχέσης τους με την τροφή.

Μέσα από διατροφική συμβουλευτική και τήρηση ημερολογίων καταγραφής τροφίμων και συναισθημάτων προσπαθούμε να κατανοήσουμε μαζί με τον πάσχων τη συσχέτιση των συναισθημάτων του με την τροφή, δυσλειτουργικές σκέψεις που τον οδηγούν σε επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές, τυχόν «ιεροτελεστίες» ή «τελετουργικά» που ακολουθεί στον  τρόπο σίτισης καθώς και το πώς η διαταραχή επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα ζωής του.

Επίσης, μέσα από διάφορες γραπτές ασκήσεις και συζήτηση αυτών επιχειρούμε να αναγνωρίσουμε μαζί με το άτομο τους διαιωνιστικούς παράγοντες της διαταραχής, τα κίνητρα που έχει για θεραπεία και τυχόν παράγοντες αντίστασης για αλλαγή που δυσκολεύουν τη συνεργασία μας. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να μετατρέψουμε την τροφή από εχθρό σε σύμμαχο του ατόμου προκειμένου να αποκτήσει μία υγιή σχέση με αυτήν και να τη χρησιμοποιεί για τη θρέψη του σώματός του και όχι για αυτοτιμωρία ή ανακούφιση δυσάρεστων συναισθημάτων.

Εν τέλει, κατά την ολοκλήρωση της συνεργασίας μας θέλουμε ο πάσχων να έχει αποκτήσει τον έλεγχο της τροφής και να απολαμβάνει το φαγητό χωρίς τύψεις και ενοχές γιατί όπως είπε κι ο Ιπποκράτης «η τροφή είναι το φάρμακό μας».

Η διαδικασία

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθούμε.