Με λίγα λόγια

Η διαχείριση βάρους αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για πολλούς ανθρώπους στη σύγχρονη εποχή και περιλαμβάνει την απώλεια βάρους, τη συντήρηση του τρέχοντος βάρους και την αύξηση του βάρους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διαμορφώσει όρια που αξιολογούν το βάρος ενός ατόμου ως φυσιολογικό, ελλιπές ή υπερβάλλον, με βάση τους κινδύνους για την υγεία που αυτό εγκυμονεί σε κάθε περίπτωση. Επομένως, γίνεται αντιληπτή η σημασία της διατήρησης του βάρους μέσα στα φυσιολογικά όρια με πρωταρχικό στόχο την καλή υγεία!

Με εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής, συστηματική παρακολούθηση – διατροφική συμβουλευτική και πάνω απ’ όλα σωστή καθοδήγηση, μπορούμε να σας βοηθήσουμε στη διαχείριση βάρους, προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε ανησυχία και προβληματισμός.

Απώλεια βάρους

Το υπερβάλλον βάρος αποτελεί από μόνο του παράγοντα κινδύνου για πληθώρα νοσημάτων (καρδιαγγειακά, διαβήτης, δυσλιπιδαιμίες κλπ) αλλά και παράγοντα θνησιμότητας. Δεν είναι τυχαίο πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την παχυσαρκία στα χρόνια νοσήματα, καταδεικνύοντας έτσι τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους είναι η υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση, δηλαδή η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών σε συνδυασμό με  τη συστηματική άσκηση. Πιο συγκεκριμένα, η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σε οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους. Κανένα μαγικό χάπι και καμία επέμβαση δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει στην απώλεια βάρους εάν το άτομο δεν αλλάξει διατροφικές συνήθειες.  Στόχος μας λοιπόν είναι να βοηθήσουμε το άτομο προς αυτήν την κατεύθυνση!

Συντήρηση βάρους

Η συντήρηση του βάρους εφ’ όρου ζωής έπειτα από μία δίαιτα είναι ο παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία ενός προγράμματος απώλειας βάρους και αποτελεί μία ξεχωριστή φάση από τη φάση της απώλειας, η οποία πρέπει να γίνεται με την επίβλεψη ενός διαιτολόγου.

Πολλά άτομα δεν επιθυμούν αλλαγή στο βάρος τους αλλά απευθύνονται στο διαιτολόγο με στόχο τη βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τέλος, ένας συχνός στόχων των ατόμων που απευθύνονται σε διαιτολόγο είναι η αλλαγή της σύστασης του σώματος (δηλαδή η αλλαγή της αναλογίας λιπώδους προς μυϊκού ιστού), διατηρώντας το βάρος σταθερό.

Στόχος μας στη φάση της συντήρησης είναι η εδραίωση νέων διατροφικών συνηθειών,  προκειμένου αυτές να γίνουν τρόπος ζωής κι έτσι το άτομο να αποδεσμευτεί από το διαιτολόγο.

Αύξηση βάρους

Ορισμένα άτομα επιθυμούν να βελτιώσουν τη  διατροφή τους με στόχο την αύξηση του βάρους τους, για διαφόρους λόγους (ασθένεια, διατροφική διαταραχή, γενετικά προκαθορισμένο χαμηλό σωματικό βάρος, κατάθλιψη κλπ). Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση καταβάλουν μεγάλη και ενδεχομένως αρκετά ψυχοφθόρα προσπάθεια σε σύγκριση με μια απλή απώλεια βάρους.

Πρωταρχικό μας μέλημα για το άτομο που επιθυμεί αύξηση βάρους είναι να εκλάβει ολόκληρη τη διατροφική διαδικασία ως μία προσπάθεια φροντίδας του σώματος και της υγείας του και όχι ως ένα επιπλέον βάρος στη  ζωή του. Συχνά τα άτομα που επιθυμούν αύξηση βάρους κουράζονται από τη διαρκή προσπάθεια και από το μικρό ρυθμό αύξησης.

Προκειμένου να μην φτάσει το άτομο στην παραίτηση σχεδιάζουμε σχολαστικά το διατροφικό του πλάνο, λαμβάνοντας υπόψιν το ωράριο της εργασίας του, τις συνήθειες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη διατροφή του και τί είναι πιο εύκολο για εκείνο να ακολουθήσει. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις καλύτερες συνθήκες για μία τέτοια διατροφική προσπάθεια ώστε το άτομο να αποκτήσει καλή υγεία, χαρά και ευεξία!

Η διαδικασία

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθούμε.