Διατροφική ανάλυση (Evexis)

 Ανά μερίδα (400 γραμμάρια)
Ενέργεια480,16 θερμίδες
Υδατάνθρακες19,88 γραμμάρια
Πρωτεΐνες39,15  γραμμάρια
Λιπαρά26,73 γραμμάρια

Διάγραμμα συνταγής (Evexis)

 

Υλικά για 6 μερίδες

  • ½ πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • 600 γρ. κιμά από φιλέτο μοσχάρι
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 1 λίτρο γάλα χαμηλό σε λιπαρά (1,5%)
  • 4 κ.σ. corn flour
  • 1 αβγό
  • 30 γρ. τυρί φέτα χαμηλών λιπαρών
  • 60 γρ. τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • 1-2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • Λίγο φρέσκο φρεσκοτριμμένο βασιλικό
  • 1 κόκκινη πιπεριά τύπου Φλωρίνης
  • 2-3 κ.σ. κρασί
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Τρίβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε σε ένα σκεύος μαζί με το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά τον κιμά. Σβήνουμε με 2-3 κ.σ. κρασί, τρίβουμε μέσα σε αυτό την ντομάτα, ψιλοκόβουμε την πιπεριά, βάζουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ρίχνουμε μέσα στον κιμά. Αφήνουμε να δέσει ο κιμάς (να μαγειρευτεί).

Σε ένα άλλο σκεύος, βάζουμε βραστό νερό με αλάτι και ρίχνουμε τα μακαρόνια, αφήνοντας τα να βράσουν. Μόλις βράσουν, ρίχνουμε σε αυτά το τυρί-φέτα τριμμένο και 2 κ.σ. από τον κιμά που φτιάξαμε. Καλό είναι απλά να στραγγίσετε τα μακαρόνια και να μην τα ξεπλύνετε, έτσι ώστε να κάθονται και καλύτερα. Μόλις φτιάξετε την μπεσαμέλ, βάλτε και από αυτήν 5-6 κ.σ. μέσα στα μακαρόνια σας και ανακατέψτε τα καλά.

Σε ένα τρίτο σκεύος ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε ελαφρά. Διαλύουμε σε λίγο νερό, σε ένα ποτήρι, τις  4κ.σ. corn flour και μόλις διαλυθεί καλά προσθέτουμε στο ζεστό γάλα το διάλυμα νερού-corn flour. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά (όχι πάρα πολύ δυνατή) μέχρι να αρχίσει να πήζει το γάλα με το corn flour. Χτυπάμε το αβγό μας και το ρίχνουμε και αυτό σιγά σιγά στο γάλα, προσέχοντας να μη κόψει το αβγό μας  μέσα σε αυτό το μίγμα και ανακατεύοντας συνέχεια, φρεσκοτρίβουμε μοσχοκάρυδο και αλάτι. Όταν δέσει η σάλτσα μας, ρίχνουμε μέσα σε αυτή 30 γρ. τριμμένο τυρί.

Σε ένα μέτριο πιρεξάκι, ρίχνουμε στον πάτο του λίγη από την μπεσαμέλ (ίσα να καλυφθεί ο πάτος). Βάζουμε τα 2/3 των μακαρονιών, πάνω από αυτά τον κιμά, πάνω από αυτόν τα μακαρόνια που περίσσεψαν, μετά την μπεσαμέλ, τρίβουμε πάνω από την μπεσαμέλ τα 30 γρ. τυρί, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά για να φαίνεται και όμορφο το αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα θα σας ξετρελάνει και είναι τόσο ελαφρύ, που μπορείτε να το τρώτε χωρίς να σας τρώει!… Μια ιδέα ακόμα, είναι να αντικαταστήσετε τα μακαρόνια σας, με μακαρόνια ολικής!.. Και καλή σας όρεξη!